July 18, 2024
2 min
Shiplink

Shiplink reder ut: Transportkedjan från hämtning till leverans

Transport, närmare bestämt transportkedjan, kan för många e-handlare vara ett klurigt och omständligt ämne. Att ditt paket ska ta sig hela vägen till din kund är ju en självklarhet, men vägen från A till Ö är långt ifrån rak. Hur ser egentligen ett pakets transportflöde ut innan det hamnar hos din kund? Vi bad våra vänner på Shiplink att förklara lite närmre, vilket de har gjort här nedan. 

Paketets resa

Följande exempel visar ett pakets resa och hantering. Beroende på destination kan det tillkomma flera terminaler, omlastningar och transporter mellan terminaler. 

Hämtning och transport till första terminal

Processen börjar med att du bokar din frakt, antingen via ett fraktförmedlingsföretag eller direkt med ett transportbolag. I samband med fraktbokningen sker även en bokning för upphämtning av godset hos dig. När paketet sedan blir hämtat från ditt lager eller butik, transporteras det till en lokal terminal. Denna första transport sker ofta i en mindre leveransbil som effektivt tar sig till terminalen.

Sortering på första terminal 

Vid ankomst till terminalen scannas paketet för att registrera dess ankomst. Därefter sorteras det baserat på dess destination. Denna sortering kan ske manuellt eller med hjälp av avancerade sorteringsmaskiner.

Transport till andra terminal

När sorteringen är klar, samlas paketet med andra paket som ska till samma region eller stad. Dessa paket lastas på en större lastbil för transport till en nästa terminal, vilket kan innebära en resa till en annan stad eller land.

Sortering på andra terminal

Vid ankomst till terminalen scannas paketet igen för att uppdatera dess status. Här genomgår det ytterligare en sortering, denna gång mer specifikt baserat på destinationer inom regionen eller landet.

Leverans till mottagaren

Paketet lastas på en leveransbil tillsammans med andra paket som ska till samma område. Det sker en noggrann ruttplanering för att optimera och minimera leveranstiden.

Slutligen levereras paketet till slutkunden. Leveransen kan ske på olika sätt – hemleverans, paketbox eller till utlämningsställe. Mottagaren kan behöva kvittera mottagandet digitalt eller fysiskt, eller så kan paketet lämnas utan kvittens beroende på avtal och leveransmetod.

Sammanfattning

Beroende på paketets slutdestination varierar antalet terminaler, omlastningar och transportmedel. På terminaler kan paketen hanteras manuellt eller med hjälp av maskiner, därav är det viktigt att paketet emballeras korrekt. Bra emballage skyddar innehållet mot skador under hela leveranskedjan. Det är också avgörande att paketet märks med tydliga och korrekta etiketter som inkluderar all nödvändig information. Genom att följa dessa enkla men viktiga steg kan avsändaren bidra till att paketet når slutkunden i oskadat skick och utan förseningar.

Vill du veta mer om hur Shiplink kan hjälpa dig utifrån dina specifika fraktbehov? Läs mer på vår partnersida, eller kontakta dem direkt – så hjälper de dig.

Fler inlägg