October 7, 2024
3 min
Nathalie Martineau
Marknadsförare

Så skapar du en vass kundresa

Vägen till en framgångsrik e-handel beror till mångt och mycket på hur vass din kundresa är. Genom att fokusera på varje del av dina kunders upplevelser – från kundanskaffning till att behålla och återaktivera dem – kan du både öka din försäljning och även stärka din kundlojalitet. I det här inlägget kommer vi gå igenom de tre viktigaste stegen (att attrahera nya kunder, omvandla besökare till kunder och att behålla och återaktivera kunder) tillsammans med handfasta steg så att du kan optimera varje steg. 

Steg 1: Att attrahera nya kunder

Det första steget i kundresan handlar om att  locka rätt besökare till din e-handel. För att kunna få ut det mesta av trafiken och nå potentiella kunder är det viktigt att ha en stark strategi i botten. 

Tips för att attrahera nya kunder:

  • Arbeta med målgruppsanpassad marknadsföring: Genom att förstå vem din kund är och vilka beteenden hen har kan du arbeta med riktad annonsering, exempelvis Google Ads eller sociala medieannonser, för att skaffa rätt trafik till din e-handel. Du kan även använda segmentering och personliga budskap för att nå rätt målgrupp. 
  • Satsa på SEO-optimering: Se till att sökmotoroptimera din butik genom att optimera bland annat kategorisidor och produktbeskrivningar med relevanta sökord och nyckelfraser. Det gör att potentiella kunder lättare kan hitta till dig. 
  • Content Marketing: Bygg ut och skapa värdefullt innehåll som hjälper dina kunder, samtidigt som det skapar förtroende. Det kan till exempel handla om blogginlägg, guider eller videoklipp. Ju mer värdefullt innehåll du har, desto större chans att kunderna hittar till dig .
  • Social Commerce: Sociala medier, som exempelvis Instagram och Facebook, har blivit allt vanligare försäljningskanaler. Integrera en sömlös shoppingupplevelse direkt i dina kunders flöden och på plattformar de ofta hänger på. 

Steg 2: Att omvandla besökare till kunder

När du väl har fått in en potentiell kund till din e-handel är det dags för nästa steg – nämligen att göra deras upplevelse så smidig och pålitlig som möjligt för att leda till ett köp. Här är några tips för hur du kan öka konverteringsgraden.

Tips för att få kunder att konvertera:

  • Håll navigeringen tydlig och enkel: Säkerställ att din webshop känns lättnavigerad och intuitiv. Det viktiga är att kunden snabbt ska kunna hitta produkter, lägga dem i varukorgen och gå till kassan utan hinder.  
  • Säljande produktbeskrivningar och bilder: Satsa på detaljerade och inspirerande produktbeskrivningar, tillsammans med högkvalitativa produktbilder som visar produkterna ur flera vinklar. Detta hjälper kunden att känna sig trygg i sitt val.
  • Trust signals: Lägg till recensioner, betyg och trygga betalningsalternativ (t.ex. Klarna) för att bygga förtroende och öka konvertering .
  • Enkel checkout: Minska antalet steg i kassan och erbjud flera betalningsalternativ. En smidig checkout utan överflödiga fält kan ha en direkt effekt på konverteringsgraden.

Steg 3: Att behålla och återaktivera kunder

Efter att en kund har genomfört sitt köp blir nästa steg att hålla dem engagerade och få dem att komma tillbaka till din butik. Här kommer några tips på hur du kan arbeta för att bygga långsiktig lojalitet. 

Tips för att behålla och återaktivera kunder:

  • Gör personliga uppföljningar: Skicka personliga e-postmeddelanden med orderbekräftelser, leveransuppdateringar och rekommendationer på relaterade produkter. Det ökar chansen att kunden kommer tillbaka.
  • Retargeting-annonser: Du kan även använda retargeting-annonser för att nå kunder som besökt din butik och specifika produkter, men inte avslutat sitt köp. Det är ett effektivt sätt att påminna dem om produkter som de har visat intresse för. 
  • Kundundersökningar och feedback: Fråga dina kunder om deras köpupplevelse genom enkäter och feedback-formulär. Genom att förstå vad som fungerar (och inte fungerar) kan du ständigt förbättra din kundresa och öka konverteringen.

Sammanfattning

Genom att aktivt arbeta för att förbättra kundresan i din e-handel kan du skapa en optimerad och sammanhållen kundresa som inte bara attraherar nya besökare, utan även omvandlar dem till kunder och håller dem engagerade över tid. Om du dessutom arbetar strategiskt med varje steg i kundresan maximerar du inte bara din försäljning, utan bygger också långsiktig kundlojalitet.

Fler inlägg