July 31, 2024
3 min
Nathalie Martineau
Marknadsförare

När är det dags att byta e-handelsplattform?

Valet av plattform är bland de viktigaste valen du som e-handlare gör vad gäller driften av din e-handel. Det är viktigt att du hittar en lösning som matchar och möter dina behov, samtidigt som du vill ha ett upplägg som hjälper dig växa. För att hjälpa dig på traven har vi tagit fram en guide på när det kan vara dags att se sig om efter andra, bättre lämpade alternativ. 

Det viktigaste först – varför ska du byta e-handelsplattform?

Att byta e-handelsplattform kan upplevas som en tudelad fråga. För vissa är det något man gör i en handvändning, medan det för andra finns en stor trygghet förankrad med sin nuvarande leverantör. Det första du behöver göra är att gå igenom varför ett byte skulle vara aktuellt och vilka grunder det finns till ett eventuellt byte. 

Begränsad skalbarhet 

Ett vanligt exempel på när det kan vara dags att utvärdera den nuvarande lösningen är när ditt företag expanderar. Om du idag säljer till B2C och vill utöka till B2B – kommer din nuvarande plattform kunna hantera ett ökat tryck och krav på specifika funktioner? Här är det viktigt att säkerställa att plattformen inte brister i varesig funktionalitet eller prestanda, så att dina ambitioner och mål får de bästa av förutsättningar.

Förändrade affärsmål

Om företagets strategi och mål har utvecklats eller förändrats, och din nuvarande lösning inte längre stödjer dessa nya mål, kan ett byte av plattform vara nödvändigt för din fortsatta tillväxt och utveckling. 

Hög underhållskostnad

Om kostnaderna för att underhålla och uppdatera din nuvarande lösning börjar överstiga de förväntade fördelarna kan det vara dags att se dig om efter andra, mer konstnadseffektiva alternativ som ger dig bättre värde för pengarna. 

Bristande support

Känner du att du inte får den hjälp eller support du behöver från din nuvarande leverantör? Det kan också vara ett tecken på att det är dags att överväga en lösning som erbjuder pålitlig och snabb support, inte minst när det verkligen gäller. 

Dessa anledningar är några av de som är mest vanligt förekommande, men det finns såklart andra som kan passa in på just din verksamhet. Det kan till exempel handla om begränsad funktionalitet, att själva plattformen känns svår att använda eller att den inte har stöd för vissa integrationer. 

Vad innebär det att byta e-handelsplattform?

Om du har landat i att det är dags att byta e-handelsplattform finns det en del saker som kan vara värt att ha i beaktande. Valet av ny leverantör kommer oftast med en hel uppsjö av nya möjligheter, men det gäller att vara förberedd på vad ett byte av leverantör innebär om du inte gjort det innan. 

Flytt av innehåll

Hur mycket av innehållet från din nuvarande sajt vill du flytta över? Vissa leverantörer utgår från att du löser det själv, medan andra gör som oss på Starweb och erbjuder en flytthjälp av produkter och kategorier. 

Konfigurering av butik

Vid ett byte av plattform kan det även vara värt att fundera på hur du vill att din nya lösning ska fungera. Ska du ha samma betalsätt och ERP eller finns det andra, bättre alternativ? Hur vill du att ditt orderflöde ska se ut?

SEO och 301:or

Det är även viktigt att du säkerställer hur det kommer fungera med redirects till din nya butik, så att du inte tappar din digitala närvaro som du har arbetat upp med din nuvarande butik och lösning. 

Utvärdera kundresan 

Högst sannolikt finns det en del förbättringspotential i dina kunders kundresa och hur de hittar till just din butik. Kanske är det dags att satsa på att öka din synlighet online med hjälp av digital marknadsföring, så att dina produkter syns för rätt personer vid rätt tillfälle?

Förbättra kundupplevelsen

Vid ett plattformsbyte kan det även vara värt att se över hur kundupplevelsen fungerar idag och vilka insatser du kan göra för att förbättra den, exempelvis när det gäller design. Hur vill du att din nya butik ska se ut? Ska den vara lik din gamla så att dina kunder känner igen sig, eller vill du göra en ordentlig uppfräschning? 

Välj en leverantör som är med dig hela vägen

Är du redo att växla upp och samla alla delar av din e-handel hos en och samma leverantör? På Starweb kan vi hjälpa dig med flytt från din nuvarande leverantör och hjälpa dig att skapa en kundupplevelse i världsklass – och vi är med dig hela vägen. Hos oss hittar du allt från webbdesigners till utvecklare, digitala marknadsförare och e-handelsspecialister, så att du kan vila tryggt i att varenda del av din e-handel är i trygga händer. Välkommen till Starweb.

Fler inlägg